NORMES D'ENVIAMENT DE LES PROPOSTES
✔ Els treballs han de ser originals i inèdits, i no s’han de trobar en procés d’avaluació en cap altre fòrum.
✔ Les llengües de publicació són: anglès, català, castellà i francès.
✔ Els articles no poden excedir els 5.000 mots, incloses les referències, però no el resum ni els mots clau. Els possibles apèndixs, que tampoc comptabilitzen en el còmput, no poden superar les 2 pàgines.
✔ S’han d’ometre les referències directes als/ a les autors/es al llarg del text i és necessari indicar el nom i la filiació d’aquests en un document a part.
✔ Quan s'envien les propostes, no cal que compleixin estrictament les normes d'estil de Sintagma, però sí que s'ha d'enviar el manuscrit en un format de fàcil lectura i que segueixi els estàndards més bàsics de l'edició. Si finalment el manuscrit és acceptat, caldrà reenviar seguint les normes d'estil de la revista, així com les recomanacions sobre l'ús del llenguatge inclusiu i no sexista.
✔ Els treballs s’han d’enviar en format electrònic a l’adreça revista.sintagma@udl.cat.
✔ Un cop l'autor/a enviï la seva proposta d'article, rebrà un missatge de confirmació per part de la direcció de la revista en el període màxim de 5 dies tot indicant-li que el seu article està en procés d'avaluació.Si no rep aquest missatge, l'autor/a ha de contactar amb la revista per confirmar si hi ha hagut algun problema amb la recepció del manuscrit i, en conseqüència, no serà avaluat pels/per les revisors/es.
✔ El període per enviar els treballs s'inicia el 10 de gener i finalitza, previsiblement, el 31 de març de cada any, però podria ser algun any no s'acceptés l'enviament de propostes si en la convocatòria anterior se n'han rebut i acceptat més del previst. (per veure l'actualització de terminis, aneu a 'proper número').
✔ La data de finalització de presentació de propostes és orientativa. Així, si abans d'aquest dia s'ha acceptat un nombre prou considerable d'articles, es comunicarà als/a les autors/es abans d'iniciar l'avaluació que el seu treball passaria a ser considerat per al proper número.
✔ No s'accepten ressenyes si no són per invitació expressa per part del comitè editorial de la revista.
✔ Sintagma no publica articles que són simples reculls bibliogràfics, és a dir, si es presenten per avaluar treballs que inclouen un estat de la qüestió sobre algun tema, caldrà que s'hi inclogui també una visió crítica de l'autor/a i aportacions inèdites en l'àmbit objecte d'estudi.
En cas d'autoria conjunta:
✔ Totes les persones que signin com a autores del treball presentat han d'haver participat de forma substancial en l'elaboració de l'article i es fan responsables de forma exclusiva de les idees, les opinions i les dades continguts en el document. Vg. l'apartat Política d'autoria i contribucions.
✔ Al final de l'article, abans de les referències, s'han de fer explícites les contribucions de cada autor/a en una nota titulada "Declaració de contribució d'autoria", seguint l'establert a l'apartat Política d'autoria i contribucions.
✔ L'autor/a que enviï el treball, en el cas d'autoria conjunta, es fa responsable del fet que les persones que el signen estan assabentades que s'ha fet l'enviament de l'article perquè sigui avaluat, que estan d'acord en l'ordre de les signatures i en les contribucions establertes en la declaració esmentada.
PROCÉS D'AVALUACIÓ
✔ Els treballs són avaluats per dos revisors/es. Si els dos dictàmens són contradictoris, hi participa un/a tercer/a avaluador/a.
✔ Els/Les revisors/es són experts/es en el tema i contactats/des especialment per a la revisió de cada treball. Preferentment, es trien entre les referències bibliogràfiques que inclou el treball sotmès a avaluació.
✔ Els/Les revisors/es desconeixen qui és l’autor/a de l’article i se’ls demana explícitament que, en el cas que sospitin l’autoria i els pugui influir en la decisió, es retirin del procés.
✔ Els criteris d’avaluació de l’article es poden consultar aquí.
✔ Els/les autors/es poden demanar excloure de l’avaluació possibles revisors/es per conflictes d’interessos.
✔ En un termini aproximat de quatre mesos es comunica als/a les autors/es la decisió de l’acceptació o el rebuig del treball presentat per ser publicat en la revista i se’ls envien els informes dels/de les avaluadors/es.
PROCÉS DE PUBLICACIÓ
✔ La inclusió de les possibles correccions o modificacions proposades pels/per les revisors/es en el termini sol·licitat.
✔ L’adopció de les normes d’estil de Sintagma, seguint la plantilla que es facilita en el termini sol·licitat.
✔ La correcció de les galerades en el termini sol·licitat.
✔ El permís per reproduir els treballs en un suport digital i per incorporar-los a Internet per tal que els/les usuaris/àries puguin fer-ne ús privat o utilitzar-los amb finalitats d’estudi i - investigació.
Política de preservació:
Tots els articles publicats a les revistes de la UdL són dipositats al repositori institucional, la política de preservació del qual garanteix els processos següents:
-
El contingut serà comprovat regularment per preservar-ne la integritat, la seguretat i la durabilitat.
-
El contingut serà transformat a nous formats quan es consideri necessari (basant-se en aquests mateixos criteris de seguretat i durabilitat).
-
Es proporcionaran, quan sigui possible, emulacions de programari per accedir a formats que no es puguin migrar.
-
Es fan còpies de seguretat regulars del contingut complet, incloent-hi les dades i les metadades.
NORMES D'ESTIL DE LA REVISTA
Política d’autoria i contribucions
A l’hora d’establir l’ordre d’aparició dels noms, es recomana utilitzar alguna d’aquestes tres modalitats:
• Enfocament first-last-author-emphasis (FLAE): les persones que figuren en primera i última posició es consideren les autores principals, i l’ordre intermedi reflecteix un grau decreixent d’implicació.
• Enfocament sequence-determines-credit (SDC): l’ordre de firma representa proporcionalment el nivell de contribució.
• Norma de “contribució equitativa” (EC): s’empra l’ordre alfabètic quan les contribucions han estat equivalents o per evitar conflictes en equips grans.
Seguint allò establert pel Committee on Publication Ethics (COPE), en aquesta revista es considera que, perquè una persona figuri com a autora d’un article, ha de complir simultàniament els tres requisits següents:
• Haver intervingut en la concepció i disseny de l’estudi, en la recopilació de dades o en l’anàlisi i interpretació d’aquestes.
• Haver contribuït a la redacció del manuscrit o a la seva revisió crítica amb aportacions intel·lectuals rellevants.
• Haver aprovat la versió final del text que es presenta per a la seva publicació.
Les persones la contribució de les quals no compleixi aquests tres criteris podran ser esmentades únicament a la secció d’agraïments.
La contribució específica de cada autor/a haurà de consignar-se al final de l’article en una nota titulada “Declaració de contribució d’autoria”, on s’indiquin les funcions de cada autor/a. Exemple:
- Juan Jiménez: Conceptualització, Redacció – esborrany original, Curació de dades, Recursos, Validació, Visualització.
- Dolors Pallejà: Conceptualització, Redacció – revisió i edició, Anàlisi formal, Obtenció de finançament, Supervisió, Administració del projecte.
Les categories utilitzades en l’exemple provenen de la taxonomia CRediT (Contributor Roles Taxonomy), que distingeix les funcions següents:
• Conceptualització: formulació de les idees i objectius generals de l’estudi.
• Curació de dades: gestió, anotació, depuració i preservació de les dades de recerca i del codi associat, si escau.
• Anàlisi formal: aplicació de mètodes estadístics, computacionals o matemàtics en el tractament de les dades.
• Obtenció de finançament: gestió dels recursos econòmics que han possibilitat la recerca.
• Recerca: execució pràctica del treball de recerca, incloent-hi experiments i recopilació de proves.
• Metodologia: disseny d’estratègies, tècniques i models d’anàlisi.
• Administració del projecte: planificació, coordinació i supervisió de l’execució del projecte.
• Recursos: provisió de materials, eines, infraestructura o suport tècnic essencial.
• Programari: desenvolupament, programació i implementació de solucions informàtiques, així com proves de programari.
• Supervisió: direcció científica i acadèmica del projecte, inclosa la mentoria.
• Validació: comprovació de la reproductibilitat i fiabilitat dels resultats obtinguts.
• Visualització: elaboració de representacions gràfiques i visuals del contingut de l’estudi.
• Redacció – esborrany original: elaboració inicial del manuscrit, incloent-hi la redacció i traducció tècnica.
• Redacció – revisió i edició: correcció i millora del text en les seves diferents etapes, incloent-hi la revisió crítica.